Header Bergman Postma1

Schat jij je bedrijfsrisico’s goed in?

Schat jij je bedrijfsrisico’s goed in?

Schade die ontstaat na inbraak, brand of wateroverlast komt hard aan binnen je onderneming. Oók als je financieel volledig wordt gecompenseerd. Hoeveel tijd, geld en energie gaat het wel niet kosten om de zaak weer op de rit te krijgen? Veel ondernemers steken de meeste tijd in het behalen van omzet/winst. Ze verliezen soms uit het oog dat het veilig stellen van de bedrijfscontinuïteit een essentieel onderdeel is van goed ondernemerschap.

Verzekeren is deel van de oplossing

Het verzekeren van risico’s is maar een deel van de oplossing. Wie uitstekend is verzekerd krijgt in het beste geval de schade vergoed. Maar in het oplossen en herstellen van schade zit veel tijd en energie die je niet vergoed krijgt. Tijd die je anders had kunnen gebruiken om omzet te genereren. Bij een kleine schade is dat overkomelijk, maar bij een grote schade kun je maanden uit de running zijn.

Onderschatten van risico’s

Mensen, en dus ook ondernemers, zijn geneigd om risico’s waarvan ze minder kennis hebben verkeerd in te schatten. ‘Brand? Dat overkomt mij niet! Bovendien zit de brandweer hier om de hoek’. De gevolgen van een brand voor je onderneming zijn groot. Van de bedrijven die het overkomt gaat 30% binnen 1 jaar failliet. Toch laten ondernemers soms ook eenvoudige maatregelen na die hen veel ellende kunnen besparen.

Breng de risico’s in kaart

Het is van belang dat jij als ondernemer een reëel beeld hebt van alle risico’s die je onderneming loopt. De kunst is dat je vervolgens voldoende aandacht besteedt aan preventie. Een deskundige kan jou helpen om jouw bedrijfsrisico’s op een overzichtelijke manier in kaart te brengen. Per risico beoordeel je hoe groot de kans is dat een calamiteit zich voordoet en hoe groot de impact is wanneer die calamiteit zich inderdáád voordoet. Vervolgens kun je zelf inschatten hoeveel aandacht elk risico nodig heeft en welke preventieve maatregelen je wilt inzetten.

Waarom een externe deskundige?

De meeste mensen begrijpen dat een accountant je goed kan helpen met fiscale vraagstukken en een advocaat met juridische. Een risicoadviseur kan jou helpen met de risico’s in je bedrijf. Jij bent als ondernemer deskundige in jouw branche, jij kunt daardoor veel specifieke risico’s in jouw branche/beroep goed beoordelen. Maar er zijn ook onderdelen waar jij als ondernemer minder kennis van hebt. Een andere deskundige kan jou helpen om de hiaten in jouw kennis aan te vullen.

Overschatten van risico’s

Je kunt overigens je risico’s ook óverschatten door een gebrek aan kennis. Dat zie je soms bij ondernemers die zich oververzekeren, om zo elk denkbaar risico maar uit te sluiten. Vaak vindt op die manier een overlap in verzekeringen plaats. Oververzekeren dient geen enkel doel, behalve dan de portemonnee van de verzekeraar.

Overschatten is zonde, onderschatten is gevaarlijk

Alles draait om de juiste risicoperceptie. De kunst is vervolgens om precies voldoende aandacht te besteden aan preventie. Niet teveel, maar ook zeker niet te weinig. Overschatten is zonde, onderschatten is gevaarlijk. Wanneer de impact van een bepaald risico te groot is voor je onderneming, is het zaak om deze zo goed mogelijk af te dekken met passende preventiemaatregelen of, als dat nodig is, met een passende verzekering.

Wil jij je bedrijfsrisico’s in kaart brengen?
Ik ondersteun je graag, neem gerust contact met me op.

Michel Bergman

0515-335142
mailen

wij helpen jouw lastige zaken

begrijpelijk te maken