Header Bergman Postma1

Kun je verhuizen met een restschuld?

kun je verhuizen met een restschuld?

Mijn huis staat onder water, kan ik nu verhuizen? Veel mensen vragen zich dat af. Onder bepaalde voorwaarden is verhuizen met een restschuld wel degelijk mogelijk! We zetten het voor je op een rijtje.

Wat is de reële verkoopprijs van je woning?
Er is sprake van een restschuld als de verkoopopbrengst lager is dan de hoogte van de in te lossen hypotheek. De verkoopkosten, de kosten van de verkopend makelaar, worden meegenomen in de bepaling van overwaarde of restschuld. Om te bepalen of er sprake is van een restschuld én om de hoogte van die mogelijke restschuld te bepalen, moet je weten wat de reële verkoopprijs van de te verkopen woning is.

Een restschuld kan op 2 manieren worden opgelost:

  • Je betaalt deze uit eigen middelen (bijv. spaargeld)
  • Je financiert deze mee op de nieuwe woning

Dat laatste is bij een aantal geldverstrekkers mogelijk. Sommige van deze partijen doen dit alleen wanneer de restschuld afkomstig is uit een hypotheek die je bij hen hebt afgesloten. Er zijn maar enkele partijen die een restschuld willen financieren, zonder te kijken waar deze is ontstaan.

Past de restschuld binnen de toetsing?
Een geldverstrekker die bereid is om de restschuld mee te financieren op de nieuwe woning zal toetsen of de totale restschuld wel binnen de verplichte kaders valt. De restschuld wordt binnen de nieuwe hypotheek in een apart leningdeel opgenomen. Dit leningdeel mag niet hoger zijn dan 10%-15% van de totale hypotheek. Een restschuld van € 30.000,- kan dus wel gefinancierd worden als de nieuwe hypotheek € 300.000,- bedraagt. Dit lukt niet als de nieuwe hypotheek € 175.000,- bedraagt.

Toetsing op je inkomen
Ook een toetsing op je inkomen speelt een rol. Omdat het leningdeel restschuld in 10 of 15 jaar moet worden afgelost is deze toetsing strenger dan bij leningdelen waarbij de aflossing in 30 jaar plaatsvindt. Laat dus goed vooraf uitrekenen wat jouw opties zijn en voorkom teleurstellingen!

Timing van de verkoop
Tot slot is ook de timing van belang. Zorg ervoor dat je de nieuwe woning aankoopt voordat je de oude woning verkoopt! Wanneer je dat niet doet kan de restschuld niet in de nieuwe hypotheek worden opgenomen. Deze gaat immers pas in op de passeerdatum van de nieuwe woning. Maar natuurlijk is het geld wel nodig om de verkoop door te laten gaan. Een tijdelijk krediet biedt uitkomst. Na de aankoop van de nieuwe woning kun je dit krediet weer inlossen met het leningdeel restschuld.

Is de schuld op je hypotheek hoger dan de waarde van de woning en wil jij je woning graag verkopen? Oplossingen zijn er zeker! Het is wel belangrijk om alle factoren goed onder de loep te nemen voordat je de woning met verlies verkoopt!

Heb jij vragen? Neem dan contact met mij op!
Peter Postma,

0515-335142
mailen

wij helpen jouw lastige zaken

begrijpelijk te maken