Header Bergman Postma1

Is rentemiddeling wel een goed idee?

Nooit eerder was de rente zo laag. Rentemiddeling, het aangaan van een nieuwe rentevaste periode voor je hypotheek, is voor veel mensen een aantrekkelijk idee. Het lijkt een ideale manier om te profiteren van de huidige lage rente. Maar is rentemiddeling wel altijd een goede optie?

Rentemiddeling kan alleen bij de eigen geldverstrekker. Bij overstap naar een andere bank is dit dus niet mogelijk. En niet elke bank biedt rentemiddeling aan. Kijk hier welke banken rentemiddeling aanbieden.

Boeterente
Geen enkele bank voert zuivere rentemiddeling uit. De bank zal financieel nadeel ondervinden door het feit dat jij je rentevaste periode wijzigt. Dit verlies vertaalt de bank naar een boeterente die wordt verdisconteerd in de nieuwe rente. Die nieuwe rente valt voor veel mensen hoger uit dan verwacht.

Rol van de bank
De manier waarop deze boeterente door de bank berekend wordt is niet altijd even transparant. Het televisieprogramma Radar maakte onlangs melding van veel klachten van consumenten over te hoge boeterentes, een gebrek aan transparantie over de berekening daarvan en het door de bank tussentijds wijzigen van de voorwaarden. Het is raadzaam om je te laten bijstaan door een onafhankelijk adviseur wanneer je dit soort onderhandelingen gaat voeren!

Spaarhypotheek
Of rentemiddeling interessant voor jou is hangt sterk af van de hypotheekvorm. Als je een spaarhypotheek hebt, is rentemiddeling vaak minder aantrekkelijk. Want wanneer de hypotheekrente daalt, zul je meer spaarpremie moeten betalen om je eindkapitaal te halen. De vergoeding over de spaarpremie is namelijk gelijk aan de hypotheekrente.

Wanneer is rentemiddeling interessant?
Het effect van rentemiddeling is positiever naarmate de resterende rentevaste periode korter is. De resterende termijn wordt namelijk betrokken in de middeling, en hoe korter deze periode is, hoe groter het gunstige effect op de middeling.

Oversluiten
Soms is oversluiten gunstiger dan rentemiddeling. Bij oversluiting beƫindig je de lopende rentevaste periode. Hiervoor brengt de geldverstrekker vaak een forse boete in rekening, maar je profiteert wel meteen van de huidige lage rente. Als je de boete uit eigen middelen kunt betalen, kan oversluiten aantrekkelijker zijn dan rentemiddeling.

Laat je adviseren
Of rentemiddeling al of niet gunstig is hangt sterk af van jouw specifieke situatie. Laat je hierover goed adviseren. Heb je hier vragen over?

Neem gerust contact met me op!
Peter Postma

0615833160
mailen

wij helpen jouw lastige zaken

begrijpelijk te maken