Header Bergman Postma1

Hoe kun jij profiteren van de lage rente?

Hoe kun jij profiteren van de lage rente?

De rente is historisch laag. Heb jij een lopende hypotheek en vraag je je af hoe jij hiervan kunt profiteren? Daar zijn verschillende manieren voor. In alle gevallen krijg je te maken met een boeterente. Hiermee compenseert de geldverstrekker de inkomsten die hij mist wanneer je afwijkt van de afspraken die je vastgelegd hebt in de hypotheekakte.

Wanneer de huidige rentevastperiode nog loopt en nog niet op korte termijn afloopt zijn er  3 manieren om te profiteren van de lage rente:

1. Een boete betalen en een nieuwe renteperiode kiezen
Je sluit je huidige renteperiode af en accepteert een boeterente. Dit kan alleen wanneer je bij dezelfde geldverstrekker blijft. Voordeel is dat er geen toetsing plaatsvindt op inkomen en waarde van de woning. Ook zijn er geen kosten voor een taxatie en de notaris. Nadeel is dat de boete uit eigen middelen moet worden betaald. Deze kan namelijk niet worden meegefinancierd omdat de hypotheeksom intact blijft.
2. Rentemiddeling
Bij rentemiddeling, ga je een nieuwe rentevaste periode aan voor je hypotheek en wordt de boeterente  verrekend over de nieuwe rente. Ook rentemiddeling  is alleen mogelijk bij dezelfde geldverstrekker. Nadeel is dat er vaak een extra kostenopslag op zit. Het voordeel is dat je geen boete uit eigen middelen hoeft te betalen en net als bij de eerste optie heb je geen extra kosten.

De hypotheek oversluiten en de boete al dan niet meefinancieren

Bij het oversluiten van een hypotheek beƫindig je de lopende rentevaste periode en kun je de meest geschikte geldverstrekker van dat moment kiezen. Voordeel is dat de hypotheek qua looptijd en aflossing direct naar wens kan worden bijgesteld en dat de boete kan worden meegefinancierd. Nadeel is dat er een toetsing plaatsvindt op inkomen en waarde van de woning. Daarbij komen ook kosten voor een taxatie, notaris en hypotheekadvies.

Wat is de verstandigste keuze?

Dat hangt af van jouw eigen wensen, de resterende looptijd van je huidige rentevaste periode, en de tarieven van je huidige geldverstrekker. Wanneer je kiest voor oversluiten  vindt toetsing plaats op inkomen en waarde van het onderpand. Deze toetsingen zijn de afgelopen jaren strenger geworden. Toen je voorheen de hypotheek afsloot waren deze toetsingen voor jou wellicht geen obstakel, met de strengere normering  is oversluiten voor jou nu mogelijk lastiger.


Meer weten hoe jij van de huidige lage rente kunt profiteren?
Neem gerust contact met me op!
Peter Postma

0515-335142
mailen

wij helpen jouw lastige zaken

begrijpelijk te maken