Header Bergman Postma1

Sparen, aflossen of investeren in duurzaamheid?

Bergman Postma Post Template

Sparen, aflossen of investeren in duurzaamheid?

Als je meer inkomsten hebt dan uitgaven, houd je geld over. Maar wat doe je ermee? Sparen, je hypotheek aflossen of je huis verduurzamen? Het is een vraag waar geen vast antwoord op te geven valt. Wil je de belangrijkste voor- en nadelen van deze drie opties weten? Lees dan even verder.

Sparen
Het grote voordeel van een spaarpot is dat je altijd voldoende geld hebt om een tegenslag te kunnen opvangen, of iets leuks of extra’s mee te doen. Het hebben van een buffer is daarom altijd verstandig. Maar je hoeft lang niet altijd een groot kapitaal in reserve te hebben.

Het nadeel daarvan is immers dat je misschien belasting moet betalen over je spaargeld. En omdat de rente nagenoeg 0% is kan het zijn dat je meer belasting betaalt dan rente ontvangt. Jouw eigen vermogen wordt dan lager. Ook heb je te maken met inflatie. Prijsstijgingen van onder andere boodschappen en energie maken dat je (spaar)geld elk jaar iets minder waard wordt.


Aflossen
Aflossen heeft twee voordelen. Ten eerste gaan je maandlasten omlaag, omdat je minder schuld hebt en dus minder rente hoeft te betalen. Ten tweede wordt jouw huis voor een groter deel jouw eigendom. Bij verkoop houd je dus meer over.

Afhankelijk van hoeveel je hebt afgelost, kun je daarnaast misschien nog een rentekorting krijgen op je hypotheek, omdat je in een lagere risicoklasse valt.

Aflossen heeft ook nadelen. Zo heb je minder belastingvoordeel. Als je de hypotheekrente mag aftrekken, betaalt de fiscus immers een deel mee. Daarnaast houd je minder vrij beschikbaar geld over voor onverwachte tegenvallers. En vergeet niet dat je op termijn ook geld nodig hebt voor (groot) onderhoud van je huis, een nieuwe auto of een andere grote aankoop. Stop daarom nooit al je spaargeld in stenen.


Investeren in een duurzamer huis
Afhankelijk van de maatregelen die je treft om jouw huis te verduurzamen, kun je forse rendementen halen. Een ander voordeel is dat je het energielabel van je huis verbetert. Daardoor wordt het meer waard. En als je de woning verkoopt, gaat dat veel sneller met een gunstiger label.

In het gunstigste geval wordt je huis zoveel meer waard, dat het gevolgen heeft voor je hypotheekrente. Soms kun je namelijk een rentekorting krijgen als je in een lagere risicoklasse valt. En natuurlijk draag je met een duurzamer huis ook jouw steentje bij aan een beter milieu.

Het enige echte nadeel van investeren in een duurzaam huis is, dat je geduld moet hebben voordat je de investering er weer uit hebt.


Beste keuze
Wat voor jou de beste keuze is, hangt af van meerdere factoren. In sommige gevallen is het slim om voor een combinatie te kiezen. Wil je weten hoe dat voor jou uitpakt? Maak dan eens een afspraak met ons. Wij helpen je jouw financiële situatie goed in kaart te brengen, zodat jij weet wat de gevolgen zijn van de keuzes die je maakt.

Wij horen graag van jou!

0515-335142

mailen

wij helpen jouw lastige zaken

begrijpelijk te maken