Header Bergman Postma1

Welke inzittendenverzekering is het beste?

Wanneer je betrokken raakt bij een auto-ongeluk, binnen of buiten jouw schuld om, wil je graag dat alle inzittenden goed verzekerd zijn. Er zijn momenteel twee opties op de markt: de ongevallenverzekering inzittenden en de schadeverzekering inzittenden. Met welke verzekering ben je het beste af?

In onze praktijk zien wij nog veel lopende polissen van mensen die elders zijn verzekerd met een ongevallen inzittendendekking in de polis. Deze dekking is weliswaar goedkoper dan de schadeverzekering inzittenden, maar pakt in de praktijk vele malen ongunstiger uit.

Vast bedrag bij invaliditeit of overlijden

Zo keert de ongevallenverzekering inzittenden bij een verkeersongeval een vast bedrag uit bij invaliditeit of overlijden van de inzittenden. Het gaat om een maximumvergoeding, hierbij moet je denken aan een bedrag tussen de €20.000 en €50.000 (per inzittende) voor blijvende invaliditeit en een bedrag van €10.000 of €15.000 (per inzittende) bij overlijden. Dat lijkt heel wat, maar in de praktijk valt dat tegen. Denk maar eens aan een mogelijk inkomensverlies dat gecompenseerd moet worden.

Werkelijke schade na een ongeval

Een schadeverzekering inzittenden keert daarentegen de werkelijke schade uit na een ongeval. De vaststelling van die schade vindt op dezelfde manier plaats als bij de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Met dit verschil dat de schuldvraag bij de schadeverzekering inzittenden geen rol speelt bij het vaststellen van de uitkering. De maximumvergoeding die uitgekeerd wordt per gebeurtenis is flink hoger dan bij de ongevallenverzekering inzittenden. Vaak keert de verzekeraar maximaal €1.000.000 uit per gebeurtenis, dit bedrag geldt voor alle inzittenden samen.

Andere verschillen

Ander punt is dat de ongevallenverzekering inzittenden, in tegenstelling tot de schadeverzekering inzittenden, geen vergoeding voor vervoerde spullen en immateriële schade uitkeert. De schadeverzekering inzittenden daarentegen dekt ook ongevallen in en om de auto, dus ook bij het in- en uitstappen, tanken of tijdens het uitvoeren van een noodreparatie. De uitgebreide variant van de polis biedt daarnaast ook dekking wanneer je als voetganger, fietser of reiziger met het openbaar vervoer gewond raakt in het verkeer.

Goede advisering

Een schadeverzekering inzittenden of een ongevallenverzekering inzittenden: de namen van de polissen doen slechts kleine verschillen vermoeden. Maar wie kiest voor een ongevallenverzekering inzittenden omdat dat ‘wel goed leek’ kan voor uiterst pijnlijke verrassingen komen te staan. Daar willen wij onze klanten voor behoeden. Daarom zullen wij altijd adviseren om voor een schadeverzekering inzittenden te kiezen.

Wil je zeker weten of jij de juiste polis hebt?
Ik adviseer je graag!
Peter Postma

0615833160
mailen

wij helpen jouw lastige zaken

begrijpelijk te maken