Header Bergman Postma1

Schade met een hoverboard is niet verzekerd!

Je ziet ze overal opduiken: de hoverboards. Ze zijn snel, stoer en spannend. Wat veel mensen niet weten is dat hoverboards verboden zijn op de openbare weg, ook op de stoep! Wanneer jij of je kind iemand ondersteboven rijdt met een hoverboard, dan wordt schade of letsel nooit vergoed door de verzekering.

De RDW keurt het hoverboard niet goed als motorvoertuig. Dit heeft te maken met de Europese regelgeving. De EU regelgeving beschouwt de twee wielen van een voertuig, met een onderlinge afstand kleiner dan 460 mm, als één wiel. Het hoverboard is voor de wetgever daarom een eenwieler. De EU regelgeving is echter alleen van toepassing op twee-, drie-, en vierwielige voertuigen.

Geen WAM-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid Motorrijtuigen)
De RDW verstrekt daarom geen goedkeuringen op éénwielers voor W.A.M verzekeringen. Voertuigen op de openbare weg moeten minimaal W.A. verzekerd zijn. De openbare weg is voor het hoverboard dan ook verboden terrein. De segway, de grote broer van het hoverboard mét stuur, is wel aangemerkt als bijzondere bromfiets en is in tegenstelling tot het hoverboard wel verzekerbaar.

Geen AVP of inboedelverzekering
Maar het hoverboard is feitelijk wél een motorrijtuig. Hierdoor is schade op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) of de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) niet gedekt, de aansprakelijkheidsverzekering sluit immers schade veroorzaakt met of door motorrijtuigen uit. Een motorrijtuig wordt ook niet tot de inboedel gerekend. Dus schade veroorzaakt met het hoverboard kan ook niet gedekt worden door de inboedelverzekering.

Risico’s van een hoverboard
Hoverboards zijn dus onverzekerbaar. Richt je schade aan of breng je iemand letsel toe dan zul je dat uit eigen zak moeten vergoeden. Die schades kunnen hoog oplopen. Het grootste risico is de (letsel)schade die je een ander met een hoverboard kan toebrengen. Ook brandschade is een reëel risico, hoverboards blijken nog wel eens spontaan in brand te vliegen, bijvoorbeeld bij het opladen er van. Wees je bewust van die risico’s!


Meer weten?
Neem gerust contact met me op!
Peter Postma

0515-335142
mailen

wij helpen jouw lastige zaken

begrijpelijk te maken