Schadevrije jaren en jonge bestuurders

bergman-postma-post-jongebestuurders

 

Schadevrije jaren en jonge bestuurders

Jonge bestuurders betalen vaak een hoge premie voor de autoverzekering. Geregeld krijgen wij vragen of de auto op naam van de ouders verzekerd kan worden. En of het mogelijk is om opgebouwde schadevrije jaren te schenken. Wil jij weten hoe dit werkt in de praktijk? Lees dan even verder.

Schadevrije jaren niet overdraagbaar
Het hebben van een rijbewijs en geen schades claimen wil nog niet zeggen dat je schadevrije jaren hebt. Jongeren met een rijbewijs mogen uiteraard in de auto rijden die op naam van de ouders verzekerd is, maar schadevrije jaren bouw je op door het verzekeren van een auto op jouw naam. Schadevrije jaren zijn niet overdraagbaar op een ander. Dus kinderen kunnen niet profiteren van goed rijgedrag in een auto welke op naam van de ouders is verzekerd.

Geef de regelmatige bestuurder correct op
Verzekeraars vragen bij het verzekeren van een auto naar de regelmatige bestuurder. Dit is diegene die het meeste in de auto rijdt. De premie wordt gebaseerd op de regelmatige bestuurder. Dat is meestal de eigenaar, maar soms ook een ander. Het niet eerlijk opgeven van de regelmatige bestuurder kan gevolgen hebben voor de dekking in de autoverzekering. Immers de verzekeraar schat het risico dan in op basis van een verkeerd uitgangspunt. Als bij een schade uit onderzoek blijkt dat niet de ouders maar een kind de regelmatige bestuurder is kan de schade-uitkering geweigerd of verlaagd worden door de verzekeraar. Geef dus altijd eerlijk op wie de regelmatige bestuurder is.

Daarom een eigen verzekering voor jonge bestuurders
Sommige verzekeraars brengen een hoger eigen risico in rekening als een schade veroorzaakt is door een jonge bestuurder. De auto uitlenen aan jonge bestuurders geeft dus ook voor de eigenaar een verhoogd risico. Natuurlijk zijn de premies voor een autoverzekering hoger voor jonge bestuurders, uit statistieken blijkt dat deze groep weggebruikers vaker schade heeft. Echter jonge bestuurders rijden meestal in auto’s die alleen WA verzekerd worden, simpelweg omdat hun droomauto nog te duur is. Wanneer zij wel direct schadevrije jaren opbouwen en later een duurdere auto kopen die allrisk verzekerd moet worden drukt het hebben van schadevrije jaren die premie enorm.

Ons advies
Wij adviseren altijd om eerlijk de regelmatige bestuurder op te geven. Dit voorkomt problemen bij schade. Uiteraard zoeken wij de beste verzekeringsoplossing zodat de premie voor de jonge bestuurder zo goed mogelijk te betalen is. Wilt je jouw zoon of dochter helpen? Spreek dan af om een deel van de premie voor jouw rekening te nemen. Hiermee help je meer en beter dan de auto op jouw naam te verzekeren.

Wil je meer weten over schadevrije jaren of de mogelijkheden voor jonge bestuurders? Neem dan contact met ons op.

0515-335142
info@bergmanpostma.nl

Wij horen graag van jou!